Daunatori si agenti patogeni in gradina

Gradina este una din pasiunile mele. Si nu de putine ori m-am confruntat cu situatii pe care nu am stiut cu exactitate cum sa le gestionez datorita existentei diversilor daunatori.

Si pentru ca plantele atacate de astfel de daunatori au murit sau au suferit daune importante am decis sa aprofundez putin aceasta situatie.

„Daunatori si agenti patogeni in gradina” o noua carte de la Editura Casa

Titlul cartii:”Daunatori si agenti patogeni in gradina

Autor: Dr.Vetek Gabor- Dr. Nagy Geza

Numar pagini:124

Cartea se poate comanda la: Editura Casa

Cartea incepe prin prezentarea unor notiuni de baza privind protectia plantelor. Pentru ca mai intai de toate este importanta prevenirea aparitiei unor daunatori in gradina de fructe si legume.

Identificare, prevenire si combatere unor daunatori si agenti patogeni

Nu vreau sa va scriu toate informatiile prezentate in carte (de altfel nici n-as avea cum fiind extrem de multe) insa m-am gandit sa va spun si voua cateva notiuni importante. Pe restul va las pe voi sa descoperiti citind cartea:”Daunatori si agenti patogeni in gradina” de la Editura Casa.

♣ decolorarea argintie

Aceasta apare la unele legume (ceapa de exemplu) iar daunatorii sunt din familia Thysanoptera(tripsi). Sunt insecte care au aparatul bucal adaptat pentru intepat si supt, avand dimensiuni minuscule(sub 1mm)

♣ Schimbarea aspectului plantei prin deformare

Cel mai frecvent suntm in situatia unui atac al paduchelui lanos. se vad astfel de modificari la lastarii marului. Deformarile frunzelor la arbusti apar cand exista acest atac si trebuie sa fim extrem de precauti pentru ca acesti au tendinta de migrare.

♣ Schimbari de culoare

Sunt prezentate diferite specii: atacul paduchelui galben la coacaz, atacul paduchelui califonian la mar si multe altele cu imagini sugestive la fiecare in parte. Astfel vom sti exact sa ne orientam spre substantele cu care sa le combatem.

♣ Dejectii, secretii pe diferite parti ale pantelor

Putem recunaoste anumiti daunatori daca ne uitam cu atentie si la resturile sau dejectiile pe care acestia le lasa in urma lor. Putem gasii dejectii ale omizilor (sunt de culaore mai inchisa) sau forma lipicioasa si dulceaga lasata in urma de purecii de frunze sau de coloniile de paduchi.

La mar de exemplu paduchela lanos lasa in urmasecretii cerate care se recunosc cu usurinta.

Cel mai mult m-a afecatat anul acesta putregaiul alb al capsunilor pentru ca am avut in zona de munte unde am cultivat o vreme foarte capricioasa, cu multe ploi si care au favorizat stricarea fructelor coapte.

Pentru toti cei care iubesc gradina aceasta carte va dezvaluie rand pe rand toate informatiile de care aveti nevoie. Este genul acela de carte la care apelezi de multe ori intr-un an pentru a te documenta si pentru a actiona in conformitate cu nevoile plantei.

 

 

More about Georgiana Albu

Din dorinta de-a pastra undeva gandurile bune sau mai putin ...am ajuns la aceasta etapa.Uneori scriu depre ce-mi place , dar uneori sunt critica si spun "verde-n fata"!

Leave a Reply

Lasă un răspuns