Bunul doctor din Varsovia

Cartea:”Bunul doctor din Varsovia” scrisa de Elisabeth Gifford este genul acela de carte pe care o citesti „pe nerasuflate”. Am trait fiecare moment alaturi de protagonistii acelor vremuri, fiecare paragraf parcurs fiind parte din vietile unor oameni greu incercati de istorie.

Cartea: „Bunul doctor din Varsovia

Autor: Elisabeth Gifford

Editura Meteor Press

Format: 13×20
Nr. pagini: 272
An aparitie: 2021

Bunul doctor din Varsovia

Korczak, sau „bunul doctor din Varsovia” avea in grija sa o multime de copii. Alaturi de sotia sa Stefa, le oferea celor mici nu doar un „adapost”, ci un loc in care acestia sa se simta respectati. Toate lectiile pe care „pan doctor” le oferea copiilor erau menite sa-i invete respectul de sine, dar si respectul fata de cei din jur.

Intr-o lume perfect creata, iuresul evenimentelor si razboiul in sine pare sa nu-i afecteze modul de gandire si de educatie conferita de Korczak.

Insa, Varsovia ajunge sa fie cucerita de nazisti si toti evreii sunt inchisi intr-un ghetou. Impreuna cu ei si doctorul Korczak cu intreg orfelinatul celor 1000 de suflete.

Lupta grea dusa de „pan doctor” si de sotia sa pentru a oferii celor mici paine si cartofi este extrem de complicata.

In toate aceste evenimente doctorul are numerosi sustinatori si sponsori din partea „ariana”.

In aceasta aventura  tragica alaturi de ei sunt Sara si Misa care-si traiesc cu greu povestea de dragoste.

Misa este cel care reuseste sa-l ajute pe Korczak in repetate randuri, angajandu-se chiar la o fabrica, pentru a aduce  mancare in ghetou.

Evenimentele se complica treptat  iar toti cei din ghetou sunt incarcati in trenuri si dusi rand pe rand in lagare de exterminare cu monoxid de carbon.

„Vestile despre lichidarea ghetoului au ajuns acum si de cealalta parte a zidului. (…) Newerly ii vorbise direct. Trebuia sa inchida caminul , dupa care el si unii dintre ceilalti lucratori ar fi putut sa incerce sa evadeze.(…)

-Vrei sa abandonez copiii si sa fug, ca sa ma salvez? Multumesc, prietene, dar germanii nu sunt chiar atat de lipsiti de suflet. Ei nu vor ingadui niciodata ca orfelinatul sa fie lichidat”

In august 1942 intreg orfelinatul si alte sute de copii sunt luati si urcati in „trenul mortii”.

Chiar daca „bunul doctor din Varsovia” primise vestea ca intregul ghetou avea sa fie evacuat nu si-a parasit copii pana in ultima clipa mergand alaturi de ei intr-un mod demn.

„Nu abandonezi copiii in asemenea vremuri” obisnuia bunul doctor din Varsovia sa le spuna celor din jurul sau.

Cartea este una care prezinta evenimetele ingrozitoare la care au fost supusi evreii din Varsovia. In tot acest context, doctorul Korczak a ramas pana in ultima clipa alaturi de copii sai.

Cartea:”Bunul doctor din Varsovia” face parte din noile aparitii de la editura Meteor Press. O parte de istorie care merita citita fila cu fila!

More about Georgiana Albu

Din dorinta de-a pastra undeva gandurile bune sau mai putin ...am ajuns la aceasta etapa.Uneori scriu depre ce-mi place , dar uneori sunt critica si spun "verde-n fata"!

Comments

 1. Răspunde

  foarte frumoasa cartea, am citit-o si eu cu mare interes!

 2. Răspunde

  E incredibil cata cruzime, ura, dar si iubire, empatie a putut incape in sufletele unor oameni aflati de-o parte si alta a baricadei fasciste.

 3. Răspunde

  Cărțile de genul aceste sunt adevărate lecții de învățat oricât de multe ni s-ar părea că știm. E piatra care ne clădește caracterul. Mi-ar plăcea să o citesc.

  1. Răspunde

   Ce poveste emotionanta! O sa imi cumpar si eu cartea.

 4. Răspunde

  Am citit-o si eu recent si am fost impresionata de poveste.

 5. Răspunde

  Foarte buna cartea. Imi doresc si eu s-o citesc

Leave a Reply

Lasă un răspuns