Gradina sperantei – recenzie

Gradina sperantei„- titlul cartii

Autor: Diane Ackerman

Numar pagini: 320

Cartea se poate comanda la: Meteor Press

Format: 13×20

Ecranizata in 2017

Gradina Sperantei – ” o poveste incredibila despre razboi, perspectiva, informata si poetica…”(Los Angeles Time)

Am fost pasionata de mica de toate cartile care aveau in prim-plan cel de-al  Doilea Razboi Mondial, stiam cam totul despre  Auschwitz, asa incat in momentul in care am fost sa vad acea inchisoare parca simteam si retraiam momentele descrise in carti.

Un astfel de moment l-am retrait si citind cartea scrisa de Diane Ackerman „Gradina Sperantei”.

Trebuie sa recunsoc ca n-am vazut filmul si nici nu stiu daca imaginile prezentate in film sunt asa de bine traite ca atunci cand parcurgi paginile acestei carti.

Jan Zabinski este  directorul Grădinii Zoologice din Varșovia impreuna cu  soția lui Antonina. O gradina zoologica care devine o ruina in timpul razboiului dar care reuseste sa salveze sute de vieti ale unor evrei.

Cand bombardierele au intrat in Varsovia si mare parte din Gradina Zoologica a fost distrusa, Jan Zabinski s-a vazut nevoit ca mare parte din animale sa le cedeze   unui neamt – Lutz Heck, directorul Grădinii Zoo din Berlin. Acesta era ‘obsedat’ de diferitele specii de animale pe care si le dorea cu ardoare iar Zabinski s-a vazut nevoit sa renunte la toata munca sa.

Chiar daca Gradina Zoologica era distrusa si animalele nu mai erau acolo, custile acestora au servit drept salvare pentru 300 de evrei pe care Jan Zabinski si Antonia au reusit sa-i salveze din ghetou si sa-i trimita catre zonele rurale, scapandu-i astfel de la moarte.

Gradina Sperantei – locul unde evreii isi gasesc libertatea

Perioada aceea era extrem de incordata si sa ajuti un evreu sa scape era ca si cum iti semnai condamnarea la moarte. Sa ajuti peste 300 era deja un act de eroism.

Cand intr-o zi s-a primit un telefon de la biroul guvernatorului care-l convoca pe Jan, toti locuitorii vilei au presupus ca va fi arestat si pe masura ce panica s-a instalat in casa l-au sfatuit sa fuga cat mai putea.

  • -Dar atunci cine-i va proteja si intretine pe toti? a intrebat-o barbatul pe Antonia, stiind ca asa ceva i-r fi condamnat pe ei la moarte.
  • In dimineata urmatoare, cand Jan a plecat spre biroul guvernatorului, dupa ce si-a luat ramas-bun , sotia lui a soptit cuvintele teribile:
  • -Ai cianura la tine?”

Cum se termina povestea si prin ce aventuri trec cei doi soti, va las pe voi sa descoperiti citind cartea „Gradina Sperantei” de la Meteor Press!

More about Georgiana Albu

Din dorinta de-a pastra undeva gandurile bune sau mai putin ...am ajuns la aceasta etapa.Uneori scriu depre ce-mi place , dar uneori sunt critica si spun "verde-n fata"!

Comments

  1. Răspunde

    Si mie imi plac poveștile despre al doilea razboi mondial. Recomand Printre tonuri cenusii și Tatuatorul de la Auschwitz. Am auzit ca o poveste de dragoste din al doilea război mondial buna ar fi Calaretul de arama. Este cartea preferata a prietenei mele, însă nu m-am încumetat să citesc o carte de 900 pagini.

  2. Răspunde

    Am citit-o si eu si mi-a mers drept la suflet. Am descoperit un popor cu oameni puternici, credinciosi si mai ales uniti. Am aflat ca dragostea adevarata poate trece peste orice si nu trebuie neaparat sa fie insotita de gesturi tandre zilnic, e de ajuns sa sti ca omul de langa tine te va proteja orice ar fi.

  3. Răspunde

    ce ma enerveaza ca o am de atata timp pe noptiera si inca nu am ajuns la ea! povestea imi place, ce tine de al doilea razboi e in topul preferintelor mele, desi sunt povesti dureroase

  4. Răspunde

    Ce interesanta pare aceasta carte, chiar mia-s dori sa descopar toate detaliile din interiorul ei.

  5. Răspunde

    Am citit atat de multe carti despre acest subiect, dar nu ma pot satura.

  6. Răspunde

    Imi plac la nebunie cartile pe acest subiect, chiar acum am terminat o carte tot asa legata de evrei si al doilea razboi mondial.

  7. Răspunde

    Subiectul acesta este pe cât de dureros pe atât de interesant. Pare că odată ce te apuci de citit o astfel de carte nu te mi poți opri.
    Mi-ar plăcea să o citesc în viitorul cel mai apropiat.

  8. Răspunde

    Si eu citesc multe povesti despre razboi. Nu stiam ca asta are acelasi subiect. O sa o caut si eu.

  9. Răspunde

    Daca este film atunci hop si eu. Nu prea gasecs mult timp pentru a ma delecta cu lecturi bune insa mereu am timp de un film bun facut dupa o carte si mai buna!

  10. Răspunde

    N-am mai citit de foarte mult timp o carte cu detalii istorice. Am sa-mi indrept si eu atentia asupra ei

Leave a Reply

Lasă un răspuns