In copilarie, bunica pregatea in preajma zilei de 8 martie mucenicii pe care aveam sa-i savuram cu multa pofta chiar la prima ora a diminetii urmatoare. Tin minte si acum blaturile pline cu faina si micutii mucenici pe care-i modela din aluat.
Mucenicii muntenesti erau nelipsiti din casa noastra o lunga perioada de timp pentru ca era felul principal, desertul sau gustarea tuturor din casa.
Mucenici muntenesti – traditia merge mai departe!
Copilaria mea in casa bunicilor a fost una calda si frumoasa. Anii au trecut si timpurile s-au schimbat. Cu toate acestea, traditia mucenicilor muntenesti s-a pastrat la noi in familie.
Anul acesta stiam ca nu am timp sa „migalesc” cu aparatul prin faina pentru ca mama avea sa se interneze si sufletul meu era impartit intre spital si casa.
Asa ca, pentru prima oara am apelat la mucenici direct ambalati: mucenici Baneasa.
Trebuie sa recunosc ca au fost cea mai placuta surpriza pentru ca s-au comportat la fiert exact cum ar fi fost cei pregatiti de mine in casa. Este prima data cand pregatesc mucenici amabalati si nu pregatiti in casa.
Reteta de mucenici muntenesti este una foarte simpla cand ai aceste minunatii deja pregatite.
De altfel, pe punga acestor mucenici este trecuta si reteta pentru toti cei care n-au pregatit niciodata o astfel de mancare traditionala.
Mi-a placut tare mult ideea celor de la Baneasa de-a ambala acesti mucenici la pungi de 200 de grame. In acest fel se pregateste o cantitate optima de mucenici si se poate repeta operatiunea ori de cate ori mai doresti o portie proaspata de mucenici muntenesti.
Mucenici muntenesti – traditia merge mai departe!
Reteta de mucenici este foarte simpla, dar pe cat de usor se pregatesc pe atat de repede se golesc farfuriile .
Reteta de mucenici muntenesti:
→ o punga de 200 de grame de mucenici muntenesti Baneasa
→ nuca macinata si nuca bucati intregi (cat mai multa)
→ coaja de lamaie proaspat rasa
→ zahar dupa gust
→ scortisoara
→ un strop de sare
→ un gand bun pentru toti cei care vor servii mucenicii in data de 9 martie
Mod de preparare:
Intr-un vas incapator se pune o cantitate de 2 litri de apa cu un strop de sare. Sarea va balansa putin gustul dulce si va aduce un plus de savoare mucenicilor. Se adauga mucenicii in apa si se fierb 10-15 minute.
Dupa ce se racoresc putin se adauga zahar dupa gust si nuca.
Noi adaugam scortisoara si coaja de lamie proaspat rasa in momentul in care servim mucenicii.
Din pacate anul acesta a fost primul an in care mucenicii muntenesti nu i-am mai servit alaturi de mama. Ne facusem atatea planuri si aveam o lista intreaga de lucruri incepute si neterminate. A „plecat” chiar innainte de 9 martie lasandu-ne doar cu amintirile si sufletul faramat in zeci de bucati.
Traditia merge mai departe, asa cum viata cauta sa ne spuna alte povesti din generatie in generatie!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023.
Comments
mihaelanistor
22 martie 2023Chiar trebuie sa ii incerc si eu.
UniquebyMM M
22 martie 2023Anul acesta am făcut și eu, pentru prima oară în viață. Au ieșit grozav și de acum voi face ambele variante.