O seara linistita de primavara, un catel ratacit si o vorba spusa la intamplare, au schimbat zilele ce-au urmat, aproape intr-o fractiune de secunda.
Andrei ma privea lung cu ochii aceia indragostiti si parca voia sa-mi spuna ceva. N-am insistat. M-am gandit ca oricum ceea ce avea sa-mi spuna o va face inevitabil si mai bine ma bucur de seara aceea de primavara in care parfumul florilor de cires imi zbura usor pe la tample.
-Casa aceasta este din 1804! Arata inca bine. Ce spui daca ne-am muta si noi in casa noastra si n-am mai sta cu parintii?
-In casa din 1804?!
Andrei a zambit, m-a strans usor de mana si intr-o fractiune de secunda a spus totul.
Casa AIA – prezentul meu viitor, al nostru!
Am privit in jur si nu intelegeam la care casa se referea Andrei cand a spus „casa AIA”. In jurul nostru erau doar case vechi iar pe straduta aceea nu parea nimic care sa fie in concordanta cu visele pe care le avea Andrei. El, care era mereu la „curent” cu toate noutatile nu s-ar fi mutat niciodata intr-o astfel de casa, chiar si daca am fi fost cumva „obligati” sa plecam din casa parintilor.
-Care casa Andrei?!
Privirea mea siderata probabil l-a facut pe Andrei sa-si revina la prezentul concret.
- -Nu casa „aia” …eu vorbesc acum despre AIA-Proiect! Cum ma vad eu peste cativa ani?!
- Intr-o casa a noastra in care sa ne putem creste copii linistiti, sa nu ne intereseze daca energia electrica se scumpeste, daca creste sau nu pretul la petrol sau gaze, intr-o casa in care consumul este zero!
- -Nu exista asa ceva Andrei! Iar ai vazut filme cu OZN-uri? Cum sa fie consum zero?
- -Am discutat zilele trecute sa ne mutam in casa noastra nu-i asa?
- -Da, dar credeam ca vrei sa cumparam o casa oarecare in ideea de-a avea si noi propria noastra casa.
- -Mihai, colegul lui Bogdan de la mine de la banca, si-a luat un credit pentru „Prima Casa” si mi-a povestit despre profesionalisul celor de la AIA-Proiect. Am mers acolo mai mult de „gura” lui Mihai si asa am aflat despre casa activa cu consum energetic zero. Si, acum, cred ca este cea mai buna alegere pentru noi.
Au urmat cateva ore in care ne-am plimbat prin parc alaturi de zeci de idei si povesti cu si despre case.
Andrei a construit in acea seara casa visurilor noastre, a transformat prezentul in viitor cu o siguranta si-o lejeritate ca si cum gasise pe strada inelul Arabelei.
O saptamana mai tarziu stiam ca nu a gasit inelul fermecat.
AIA-Proiect avea planul perfect pentru noi!
Primul pas a fost sa gandim impreuna un proiect de casa. Ideea casei cu consum zero incepuse sa devina parte din subiectele zilnice pe care le aveam cu Andrei. Nici nu mai voiam sa luam in calcul alte planuri. Totul era gandit de catre specialistii AIA-Proiect in cele mai mici amanunte.
„În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă.” Antoine-Laurent Lavoisier
Ce am aflat noi despre casa activa
Pentru mine momentul decisiv a fost acela in care s-au pronuntat cuvintele: „la o casa activa, se pune pret pe climatul interior sanatos”.
Ideea ca vom avea ferestre mari, cu lumina naturala, sisteme de microventilatie, chiar si in timpul iernii, era primordial.
Am iubit intotdeauna soarele, iar faptul ca iarna totul pare cenusiu si lipsit de viata, imi da o stare de letargie. Acum, aveam o solutie pentru a avea mai multa lumina in incapere in orice anotimp, iar vara ma vedeam visand cu ochii deschisi la trandafirii din gradina pe care-i puteam admira in voie.
Iluminatul natural, prin ferestrele largi, reduc consumul de energie pentru ca renuntarea la iluminatul artificial cateva ore pe zi, in fiecare zi, face diferente enorme.
Insa, nu este suficient doar sa ai ferestre supradimensionate.
Ce ne-au sfatuit specialistii AIA-Proiect
- -sa tinem cont de amplasarea cladirii pe care o vom ridica
- -sa luam in calcul cladirile de langa terenul nostru pe care urmeaza sa contruim
- -cum sa amplasam viitoarea noastra casa
- -cum sa pozitionam ferestrele
- -ce fel de geamuri trebuie sa achizitionam si care este coeficientul de transmisie al acestora
Casa activa – confort, energie si respect pentru mediul inconjurator
Daca ne raportam la confortul pe care-l avem atunci cand stam intr-o locuinta, atunci ne gandim la temperatura mediului ambiant, la umiditate, la calitatea aerului din interior, dar si la izolarea fonica.
Panourile fotovoltaice care sa produca energia necesara tuturor echipamentelor cu consum energetic nu mai sunt o noutate. Au devenit o necesitate pentru eficientizarea consumului energetic. Planul nostru cuprindea inclusiv Accesarea Fondurilor Europene care sa ne sprijine in acest demers.
Dar ce era cu adevarat important in toata aceasta poveste se referea la optimizarea tuturor sistemelor pentru a folosi surse regenerabile, astfel incat sa protejam si mediul inconjurator.
***
Ideile lui Andrei despre casa visurilor noastre incepuse sa prinda contur. Nu gasise inelul Arabelei, ci o echipa de profesionisti care au stiut sa puncteze exact ceea ce trebuia, s-au pliat pe nevoile noastre si ne-au oferit cele mai importante informatii despre casa activa.
Cu siguranta viata noastra se va schimba in cel mai frumos mod posibil in momentul in care ne vom muta, cand totul va fi gata.
De ce am dorit sa va expun si voua povestea noastra?
Pentru ca viitorul nostru poate fi si al vostru, pentru ca vrem sa ne crestem copii intr-un mediu curat, sa investim in viitorul lor banii pe care i-am arunca inutil pe electricitate, gaze, petrol sau lemne, pentru ca meritam sa avem acest viitor.
Casa AIA – prezentul meu pentru viitor poate fi si al tau!
Articol scris pentru proba 5 din SpringSuperBlog 2019
Sursa foto si video: AIA-Proiect
Comments
Proba 5. Casa viitorului se proiectează acum
18 martie 2019[…] Casa AIA – prezentul meu pentru viitor […]