‘Regina Maria’ prin ochii lui Ion Bulei

Cartea: „Regina Maria”

Editura: Meteor Press

Numar pagini: 208

Autor: Ion Bulei

Ion Bulei – profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti (din 1993) ne-o readuce in lumina pe Regina Maria prin „Puterea amintirii”.

Cea mai minunata putere e puterea amintirii, exclama Maria, regina Romaniei, in Povestea vietii mele, cartea de evocare a anilor sai tineri”… astfel incepe profesorul Ion Bulei in cartea sa. O citeaza pe insasi Regina Maria pentru ca vorbele sale au ramas peste ani intiparite in mintea noastra, a celor care ne place istoria.

Regina Maria provine din familia Tarului Alexandru al II-lea, mama sa fiind fiica acestuia, casatorita cu ducele Edinburgh, stabilita astfel in Anglia.

Casatoria la doar 17 ani cu Ferdinand a adus-o pe Maria in fata unor probleme de Stat pe care ulterior le gaseste solutii de rezolvare cum nimeni altcineva n-ar fi putut-o face.

Nunta se organizeaza la Sigmaringen unde sunt primiti reprezentanti din intreaga lume: imparatul Wilhelm al II-lea al Germaniei, ducele de Connaught, marele duce Alexis si chiar un pasa din partea sultanului in „dupa-amiaza zilei de 29 decembrie/10 ianuarie”.

Devine cea care va conduce cu adevarat pentru ca Ferdinand ” nu stie sa se puna in evidenta, cum o facea unchiul sau Carol I”.

„Infatisarea lui a avut mult de suferit in 1987, cand s-a imbolnavit de o ducla pneumonie si un atac de tifos si cand a fost la un pas de moarte. (…) Nu mai era de recunoscut, dupa marturisirea principesei Maria si a Marthei Bibescu.  Daca se compara imaginea sa cu accea a Mariei, fiinta tralucitoare, probabil cea mai frumoasa printesa a Europi de atunci, toata o lumina, disproportia era mare, mult prea mare. Intotdeauna cand apareau in public, Ferdinand era sotul ei, nu ea era sotia lui…”

Ce era „o zi obisnuita” pentru Regina Maria

Micul dejun incepea la ora 9 cu ceai sau cafea, paine prajita cu unt si mire si fructe, imediat dupa acesta Regina Maria mergea sa calareasca pentru ca mai apoi sa mearga la biroul sau de la Corpul II. Se innapoia la 13.30 cand servea pranzul, in afara zilelor de miercuri si duminica cand „familia princiara” lua masa la Vechiul Palat.

„La ora 17,00 se lua cunoscutul five o’clock tea” pentru ca cina sa se serveasca la ora 20 cand meniul era „destul de redus”

Dupa pranz Regina Maria primea audiente rezolvand multe din problemele tarii in acest mod.

 

Pasiuni si talente pe care le avea Regina Maria

Era nelipsita de la concertele organizate de Maruca Cantacuzino, mai ales cand participa George Enescu si avea o placere deosebita sa scrie si sa picteze.

Dupa „Marele Razboi” „nu mai are aceeasi aderenta fata de noul in arta. Simtul ei artistic ramane la valori clasice”.

De ce trebuie vaca sa fie albastra, de ce sa aiba un portret atat de putin relief, incat sa para lipit de fundul tabloului, iat toate obrazurile sa aiba culoarea kaki? De ce sa para casele ca s-au imbatat, iar lumea sa aiba numai cate un ochi si un nas deloc? De ce?…”

„Eu de tara asta nu ma despart”

Cred ca cel mai impactant capitol descris de Ion Bulei nu este cel in care Regina Maria il pierde pe Ferdinand sau pe fiul sau ci acesat in care ea spune : „Eu de tara asta nu am despart”.

„Iubirea mea pentru aceasta tara, pe care am facut-o a mea prin lacrimi si suspine a ajuns pentru mine ca o religie. Ma simt legata de ea prin lanturi de otel, legata prin inima, prin creier si prin sange. Simt ca fiecare din cei sase copii ce i-am dat e unul din inelele acelui lant pe care numai moartea si dezastrul il pot sfarama.(…) Sa-mi parasesc menirea, viitorul si sfantul drept de a fi inmormantata in pamant romanesc? Of, niciodata, niciodata…”

Cat de mult a iubit Regina Maria Romania, ce a facut pentru tara noastra si prin cate a trecut pentru noi, ca romani, va las pe voi sa descoperiti in aceasta carte: „Regina Maria”  care se gaseste la Meteor Press!

 

 

 

More about Georgiana Albu

Din dorinta de-a pastra undeva gandurile bune sau mai putin ...am ajuns la aceasta etapa.Uneori scriu depre ce-mi place , dar uneori sunt critica si spun "verde-n fata"!

Comments

  1. Răspunde

    Regina Maria este o personalitate importanta si ar trebui sa ne mandrim cu toate lucrurile pe care le-a facut pentru tara noastra. Profesoara mea de istorie pune accent pe femeile din istorie care au facut lucruri remarcabile. Regina Maria se afla printre ele.

  2. Răspunde

    De abia astept sa o termin si eu!

  3. Răspunde

    Despre Regina Maria mi-am propus si eu sa citesc anul acesta, imi doresc sa aflu mai multe despre ea.

  4. Răspunde

    Spre rusinea mea, nu sunt foarte informata despre Regina Maria dar vreau sa aflu mai multe.

  5. Răspunde

    Sunt impresionată de personalitatea și activitatea, tot ce este legat de Regina Maria, prin urmare vreau să citesc această carte cât se poate de repede.
    Mulțumim!

  6. Răspunde

    Si eu am cartea si chiar sunt curioasa sa o citesc. Pare interesanta.

  7. Răspunde

    Cred ca istoria adevarata o cunosti citind acelasi lucruri din diferite perspective, uneori asta ajutand la crearea unei perspective personale si complete.

  8. Răspunde

    Știu atât de putine lucruri despre Regina Maria încât mi-ar fi de un real ajutor sa citesc și eu cartea

Leave a Reply

Lasă un răspuns