Sanovita – pledoarie pentru sanatate

„Hrana să vă fie medicament, nu medicamentul hrană.” (Hipocrate) …asa a inceput discursul pe care l-am tinut in urma cu un an in fata unui public format din parinti si copii la un seminar legat de nutritie si alimentatie.

Medic cu experienta de peste 15 ani, cu competenta in fitoapiterapie si peste 8 ani de activitate intr-un cabinet de nutritie, consider primordial  reechilibrarea stilului  de viata atunci cand ma concentrez pe realizarea unui tratament, indiferent de boala de care sufera pacientul in momentul in care se prezinta in cabinetul meu.

Seminarul la care am participat atunci facea referire la gustarile sanatoase pe care le putem oferi celui mic atat acasa cat si la scoala.

Pentru ca Sanovita a fost atunci alaturi de mine si este si in prezent, voi face referire directa la produsele lor pe care noi le consumam frecvent, despre care v-am mai povestit si aici cand v-am prezentat o reteta de fursecuri cu merisoare pentru cei mici.

Multi dintre voi, cititorii mei fideli, pacienti cu care discut mereu despre sanatatea voastra si a celor mici, m-ati rugat sa realizez cumva o „lista” de gustari sau de alimente sanatoase pe care sa le consumati impreuna cu cei mici.

Asa m-am reintors cu gandul la acea prezentare pe care am facut-o atunci si pe care astazi incerc sa o transpun cumva in cuvinte – scrise.

Pentru ca „medicul vindeca, natura ingrijeste” (Hipocrate) Sanovita vorbeste despre sanatate in fiecare punga.

Este usor sa faci alegeri neinspirate atunci cand nu te informezi. Spun acest lucru datorita magazinelor pline de dulciuri nesanatoase dupa care intinde manuta fiecare pui de om, nu pentru ca le-a gustat anterior, ci pentru ca ambalajul arata „bine” si pentru ca „pare sa fie ceva bun”.

Din pacate dependenta de zahar a devenit din ce in ce mai mare, depasind cu mult dependenta de alte droguri (noi medicii care vorbim despre alimentatie sanatoasa am considerat intotdeauna zaharul ca fiind cel mai puternic drog).

Iata ce le-am propus eu, parintilor si copiilor deopotriva, la acel seminar legat de alimentatie sanatoasa.

~ Obisnuiti sa cititi eticheta produselor pe care le cumparati. Daca pe ambalajul acestora apar acele „E-uri” in numar mai mare decat ingredientele in sine, este clar ca este aproape un produs sintetic, nesanatos.

~Alegeti sa consumati fructe si legume proaspete cat mai variate si autohtone, atunci cand sunt in sezon.

~Beti apa plata si sucuri din fructe proaspat stoarse. Sucurile carbogazoase sunt foarte nocive, au cantitati imense de zahar si  monoglutamat; predispun la imbolnaviri prin consumarea acestora pe termen lung.

 

~Consumati zilnic seminte, nuci, caju, migdale, ca gustare, singure  sau alaturi de fructe la micul dejun. De preferat ar fi ca acestea sa fie  consumate in stare cruda pentru ca astfel sunt pastrate toate mineralele si vitaminele de care organismul nostru are nevoie. Consumate la micul dejun ele ne ofera energia de care avem nevoie in prima parte a zilei.

~Adaugati in salate, smoothie-uri sau sucuri „superalimente”: seminte de chia, goji, maca, acerola, aronia, scorus, spirulina, turmeric, care sa aduca necesarul de vitamine si minerale de care are nevoie organismul nostru. Dupa introducerea acestora in alimentatia curenta se observa cum nivelul energetic creste exponential, inlaturandu-se starile de oboseala si astenie.

 

~Evitati faina alba care este lipsita de magneziu, potasiu, B-complex. Consumati doar paste din faina integrala care aduc un aport de fibre si carbohidrati complecsi pentru scaderea incidentei aparitiei bolilor cardiovasculare si diabetului.

~Alegeti rondele de cereale expandate in locul unor prajituri care sa confere satietate dar sa aduca si aportul de minerale, fibre si vitamine.

Si nu uitati ca :” Cel mai bun medic este natura.” (Hipocrate)

Nota

Acest articol a fost scris in primul rand pentru pacientii mei care-mi citesc sfaturile pe acest blog, dar si pentru provocarea venita din partea Sanovita in cadrul competitiei SuperBlog 2018.

 

 

 

More about Georgiana Albu

Din dorinta de-a pastra undeva gandurile bune sau mai putin ...am ajuns la aceasta etapa.Uneori scriu depre ce-mi place , dar uneori sunt critica si spun "verde-n fata"!

Comments

  1. Răspunde

    […] Sanovita – pledoarie pentru sanatate […]

Leave a Reply

Lasă un răspuns