Acropole – Athena

Acropole sau Akros poli (Orasul de sus) dateaza din secolul al V-lea I.E.N., cam de pe vremea lui Pericle.

Este cel mai important obiectiv turistic pe care toti cei care ajung in Atena il viziteaza. Si nici nu ai avea cum sa-l ratezi pentru ca este etrem de miestors si impunator.

Pentru ca am petrecut cteva zile la Atena impreuna cu cativa prieteni, am ajuns si la Acropole.

Norocul nostru a fost ca am luat transfer de la aeroport la cazare, iar in pretul transferului avem inclus si un tur de oras cu vizita la Acropole cu un ghid vorbitor de limba romana.

Acropole – Athena

Pentru ca ghidul nostru ne-a furnizat cateva informatii vrau sa vi le dezvalui si voua impreuna cu cateva imagini superbe.

Partenonul este templul dedicat zeitei Athena Parthenos, zeita intelepciunii.

Leganda spuna ca Atena si Poseidon isi doreau in fata lui Zeus acest edificiu. Zeus l-a promis celui are va aduce cel mai de seama cadou.

Poseidon a batut din tridentul sau si in calea sa a aparut un cal nemaivazut cu care acesta promitea castigarea tuturor bataliilor. Athena a adus un sambure de maslin si l-a pus in pamant. Din el a rasarit un copac falnic. Athena i-a spus lui Zeus ca acest dar are sa aduca liniste si pace pentru oameni.

Zeus i-a ofeit atunci tinutul Athenei, care-i este dedicat.

Un monument al Acropolei, mai mic, este  Templul Atena Nike, numit si  Templul Victoriei Inaripate . Acesta se afla in partea dreapta a intrarii monumentale Propilee. Se spune c acesta a fost ridicat pentru a omagia victoria armatei grecesti impotriva armatei persane.

 

Templul Atena Nike este un templu construit in jurul anului 428 i.h., respectiv in secolul al V-lea, avand la baza stilul ionic.Din pacate, friza care decora templul se afla astazi in British Museum.

Personal, chiar nu pot intelege de ce istoria nu poate ramane fix in locul in care reprezinta ceva…adica istorie.

Acropole – Athena

Templul Erechteion este construit din marmura, în stil ionic. Atrage atentia prin acele  cariatide – stalpi sculptati în forma de femei, care sustin acoperisul.

Astazi, Acropole din Athena se afla sub restaurare. Insa se respecta cu mare strictete arhitectura si tot ceea ce antichitatea ne oferea la acele timpuri.

M-a uimit cat de tare era slefuita marmura pe care calcam si cat de impetuos arata totul!

De sus intrgul oras parea un mic furnicar.

More about Georgiana Albu

Din dorinta de-a pastra undeva gandurile bune sau mai putin ...am ajuns la aceasta etapa.Uneori scriu depre ce-mi place , dar uneori sunt critica si spun "verde-n fata"!

Comments

 1. Răspunde

  O locatie interesanta pe care spre sa o vizitam curand.

 2. Răspunde

  Superb in Atena !

 3. Răspunde

  Grecia e superba și în special Athena! Am mulți prieteni care mi-au spus ca o data ce ai călcat pe tărâm grecesc te îndrăgostești iremediabil și ca îți vei dori sa te întorci acolo an de an!

 4. Răspunde

  Locul acesta e magic, il iubesti si fara sa-l vezi ca mine. 😉

 5. Răspunde

  Atena este și pe lista mea de destinații. Super, super! 🙂

 6. Răspunde

  Foarte frumoase pozele!

Leave a Reply

Lasă un răspuns