Clatite cu bere – provocare cu savoare!

Savoarea prajiturilor de casa am deprins-o din copilarie. Bunica ne rasfata des cu tot felul de prajituri. Nu exista duminica in care sa nu avem pe masa clatite sau gogosi, ori poate gumboti cu prune.

De aceea, gustul copilariei mele este cel mai des asociat cu banalele clatite pe care bunica le reinventa de fiecare data pentru a le transforma intr-un alt desert.

Clatite cu bere – provocare cu savoare!

Pe vremea aceea bunica avea camara plina cu gemuri si dulceturi pregatite in casa. Recunosc ca am mostenit-o la acest capitol.

Insa, din camara mea lipsesc cateva sortimente: dulceta de nuci verzi, gemul de macese, dar si cele din fructe exotice. Nu am incercat sa gatesc nimic din macese in afara de ceai, iar nucile verzi sunt o adevarata aventura pentru maini in momentul in care le cureti coaja.

Pentru ca Bacania Tei, un magazin online care sustine micii producatori locali, m-a provocat sa-mi amintesc de copilarie, am ales sa reinventez si eu clasicele clatite. Asa cum facea si bunica.

Clatite cu bere

Ingrediente:

♥ 2 oua

♥ 5 linguri de faina

♥ o jumatate ceasca de lapte

♥ 2 linguri de ulei

♥ jumatate ceasca de bere. Eu am ales  Zaganu – bere rosie artizanala de tipRed Ale stil belgian. Este  o bere nepasteurizata, rosiatica, fermentată în mod natural timp de 23 de zile, pe care sincer am gasit-o foarte rar pe rafturile marilor magazine.

♥ un praf de sare si un plic zahar vanilinat

Bunica nu avea cantar de bucatarie, iar eu am invatat din „mers” cum sa pregatesc astfel de preparate ajutandu-ma de lingura sau de cana.

Va amintiti cum aratau innnainte retetele noastre?! „O cana de”, „un pahar de”, „o lingura de”…

Niciodata nu ne-am pus problema ca prajitura ar fi un esec daca cana noastra este diferita de-a celui care ne-a dat reteta.

Acum totul este masurat, gradat, la centimetru.

Am acceptat provocarea unei retete din copilarie, asa incat si cantitatile pe care eu le-am folosit sunt exact cum le facea si bunica:”la ochi”.

Totul se amesteca cu ajutorul unei linguri sau a unui tel, obtinandu-se o compozitie de consistenta semifluida.

Si pentru ca am vrut sa va arat cat de simpla este reteta pe care am pregatit-o, am filmat totul pentu voi.

Sustinerea producatorilor locali este foarte importanta. Calitatea produselor cu gust autentic romanesc este net superioara celor pline de conservati si aditivi. Insa, nu sunt multi producatori care isi pot permite vanzarea  in marile magazine a  produselor proaspete, a  fructelor si legumelor, a bucatelor realizate cu multa maiestrie.

Bacania Tei a reusit sa reuneasca producatorii locali pentru ca gustul copilariei noastre sa poata fi transmis si generatiilor urmatoare.

In Bucuresti si Ilfov sunt livrate mezeluri naturale, carne, fructe si legume de la tara, in stare proaspata. Insa Camara de la Bacania Tei este plina cu bunatati care pot fi livrate si in restul tarii: dulceturi, paste, siropuri, miere, conserve de legume.

Pentru clatitele mele eu am ales gem de macese, unul dintre cele mai bogate in vitamine si minerale. Am adaugat fructe proaspete si cateva bobite de aronia din dulceata, ambele achitionate de la Bacania Tei.

Totul a fost perfect ambalat pentru ca borcanele sa ajunga in siguranta la mine.

Au fost cu adevarat delicioase! Sa va spun cat de bine au mers langa un pahar cu bere Zaganu?!

Articol scris, preparat si „degustat vizual” impreuna cu cei de la SuperBlog 2020

 

 

 

 

 

More about Georgiana Albu

Din dorinta de-a pastra undeva gandurile bune sau mai putin ...am ajuns la aceasta etapa.Uneori scriu depre ce-mi place , dar uneori sunt critica si spun "verde-n fata"!

Comments

  1. Răspunde

    Arata foarte bine clatitele tale. O sa fac si eu . Multumesc pentru reteta.

  2. Răspunde

    […] Clatite cu bere – provocare cu savoare! […]

Leave a Reply

Lasă un răspuns