Cartea „Jurnal de front” face parte din categoria cartilor retraite prin prisma insemnarilor unui medic din Razboiul de Intregire din 1916-1919.
Jurnal de front
Cartea:” Jurnal de front”
Autor: dr. Corneliu Gancevici
Numar pagini: 240
An aparitie: 2022
Cartea se poate comanda pe: Meteor Press
Cartea „Jurnal de front” a fost scrisa de dr. Corneliu Gancevici, cel care a fost de fapt bunicul matern al Acad. Razvan Ttheodorescu, de origine sarb.
In acest „Jurnal de front” medicul vorbeste atat despre viata sa personala, cat si despre evenimentele la care a luat parte in timpul Razboiului de Intregire din 1916.
Familie sa a fost stabilita in Teleorman in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, facand parte dintr-o familie numeroasa (avand opt frati).
In 15 august 1916 este inrolat, ajungand comandant al campaniei sanitare din divizia II infanterie.
In Dobrogea descopera primul caz de holera la un soldat roman, boala luata de la un soldat turc prizonier, fapt pentru care reuseste sa vaccineze peste 2000 de persoane.
Nu pierde din vedere nici restul „nobilimii” care „primeau diurne” si se „tineu departe” de linia frontului, in timp ce soldatii avea ratii insuficiente de hrana.
Doctorul Corneliu Gancevici a salvat multe vieti in timpul razboiului, in ciuda convingerilor sale staliniste.
Jurnal de front
Situatia pe front devine insuportabila nu doar din lipsa alimentelor si a echipamentului saracacios al soldatilor, ci si din cauza temperaturilor extreme de -24 de grade, peste care se succede si epidemia de tifos.
Insusi profesorul Cantacuzino ajunge pe front alaturi de Regina Maria care mobilizeza Crucea Rosie pentru a venii in sprijinul soldatilor romani.
2 luni de lupta continua cu epidemia de tifos exantemic il aduc pe doctorul Corneliu Gancevici chiar in pragul luptei cu propria sa boala pe care o contactase.
Despre cum a putut scapa de amputatia picioarelor, de modul in care descopera cum sa scape de aceasta boala alaturi de medicul Lavenant, va las pe voi sa descoperiti rasfoind aceste pagini de istorie al jurnalului de front.
Comments
Rokolla
3 iulie 2023Carti de genul nu am citit. In schimb am vazut cateva filme care m-au sensibilizat tare mult
mihaelanistor
3 iulie 2023Ma bucur sa vad ca lumea citeste tot mai mult.