Jurnal de front

Cartea „Jurnal de front” face parte din categoria cartilor retraite prin prisma insemnarilor unui medic din Razboiul de Intregire din 1916-1919.

Jurnal de front

Cartea:” Jurnal de front”

Autor: dr. Corneliu Gancevici

Numar pagini: 240

An aparitie: 2022

Cartea se poate comanda pe: Meteor Press

Cartea „Jurnal de front” a fost scrisa de dr. Corneliu Gancevici, cel care a fost de fapt bunicul matern al Acad. Razvan Ttheodorescu, de origine sarb.

In acest „Jurnal de front” medicul vorbeste atat despre viata sa personala, cat si despre evenimentele la care a luat parte in timpul Razboiului de Intregire din 1916.

Familie sa a fost stabilita in Teleorman in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, facand parte dintr-o familie numeroasa (avand opt frati).

In 15 august 1916 este inrolat, ajungand comandant al campaniei sanitare din divizia II infanterie.

In Dobrogea descopera primul caz de holera la un soldat roman, boala luata de la un soldat turc prizonier, fapt pentru care reuseste sa vaccineze peste 2000 de persoane.

Nu pierde din vedere nici restul „nobilimii” care „primeau diurne” si se „tineu departe” de linia frontului, in timp ce soldatii avea ratii insuficiente de hrana.

Doctorul Corneliu Gancevici a salvat multe vieti in timpul razboiului, in ciuda convingerilor sale staliniste.

Jurnal de front

Situatia pe front devine insuportabila nu doar din lipsa alimentelor si a echipamentului saracacios al soldatilor, ci si din cauza temperaturilor extreme de -24 de grade, peste care se succede si epidemia de tifos.

Insusi profesorul Cantacuzino ajunge pe front alaturi de Regina Maria care mobilizeza Crucea Rosie pentru a venii in sprijinul soldatilor romani.

2 luni de lupta continua  cu epidemia de tifos exantemic il aduc pe doctorul Corneliu Gancevici chiar in pragul luptei cu propria sa boala pe care o contactase.

Despre cum a putut scapa de amputatia picioarelor, de modul in care descopera cum sa scape de aceasta boala alaturi de medicul Lavenant, va las pe voi sa descoperiti rasfoind aceste pagini de istorie al jurnalului de front.

 

More about Georgiana Albu

Din dorinta de-a pastra undeva gandurile bune sau mai putin ...am ajuns la aceasta etapa.Uneori scriu depre ce-mi place , dar uneori sunt critica si spun "verde-n fata"!

Comments

  1. Răspunde

    Carti de genul nu am citit. In schimb am vazut cateva filme care m-au sensibilizat tare mult

  2. Răspunde

    Ma bucur sa vad ca lumea citeste tot mai mult.

Leave a Reply

Lasă un răspuns