Pavel Chirila este cel pe care l-am cunoscut cu mult timp in urma, un om de exceptie, care a pus intotdeauna accentul pe alimentatie sanatoasa, pe stil de viata sanatos in incercarile sale de-a salva vieti.
Cartea:”Alimentatia echilibrata a omului sanatos”
Autor: Pavel Chirila
Cartea se poate comanda pe: Libris.ro
Numar pagini: 143
Cartea este structurata intr-un mod simplu si usor de parcurs. Autorul doreste sa explice putin principiile unei alimentatii echilibrate care sa stea la baza unui organism sanatos.
Vreau sa punctez cateva aspecte importante, pe restul va las pe voi sa descoperiti parcurgand acesta carte pe care o gasiti pe Libris.ro.
Alimentatia echilibrata a omului sanatos
Ritmul meselor se pare ca joaca un rol foarte important si in opinia lui Danile Menrath care afirma ca nutritia omului ar decurge in trei cicluri:
Ciclul 1- cel care tine de ingestie si aport alimentar care trebuie facut pana in ora 20.
Ciclul 2- asimilarea nutrientilor cu absorbtia acestora de la ora 20 si pana la ora 4 dimineata
Ciclul 3- care reprezinta eliminarea reziduurilor metabolice de la ora 4 si pana a doua zi la pranz.
Autorul trece pe scurt in revista importanta anumitor alimente, a apei, face scurta referire si la gimnastica, mergand apoi spre obiceiurile care ne fac rau si pe care ar fi indicat sa le evitam.
♥ Cateva idei despre Fructe ♥
Calitatile fructelor sunt incontestabile. In ele exista apa biologica extrem de importanta pentru organismul nostru. Strugurii au un continut ridicat de fier, fructele galbene(caise, piersici, pepene galben. nectarine) au cantitati mari de betacaroten, in timp ce fructele cu boabe, muriforme (capsuni, zmeura, fragi) sunt bogate in vitamina C si antioxidanti.
„Fructele sunt indicate in insuficienta cardiaca, datorita aportului de potasiu (…) . Absenta lipidelor face ca fructele sa fie indicate si in dislipidemii, prevenind obezitatea – deoarece contin putine calorii si grabesc senzatia de satietate”
La finalul cartii sunt date si cateva exemple de cum sa preparam anumite alimente (paine, sucuri) un iaurt de casa sau bors, ceai sau cafea intr-un mod cat mai sanatos.
Comments
Bratu Gabriela
26 aprilie 2020Cred ca e o perioada când trebuie sa ne preocupam mai mult de viata sanatoasa!
Ioana
26 aprilie 2020Ah, trebuie să adaug cât de curând această carte colecției mele de cărți de nutriție!, 🥰
Ana-Maria Gogu
27 aprilie 2020Foarte interesanta cartea aceasta, chiar aveam nevoie de cateva reguli.
Alina S.
27 aprilie 2020Personal, nu sunt adepta cărților de nutritie dar prietena mea este si sigur nu știa de această carte. O sa fie încântată
simonadiaconublog
27 aprilie 2020O carte interesantă pentru cei ce vor să aprofundeze acest subiect.
Adriana Ivan
27 aprilie 2020Pare a fi o carte foarte utilă. Sunt sigură că aș avea ce învăța din ea.
cudrag.cristina
27 aprilie 2020Ce carte draguta! In ultimul timp am citit si eu carti despre nutritie, am simtit o mai mare implinire si dorinta de a manca sanatos prin intermediul lor. Multumesc de recomandare. 🙂
portiadecitit
28 aprilie 2020Cred ca e o carte buna de avut in orice casa. 😀