Gandeste ca un arhitect dar alege un profesionist!

„Cand sunt intrebat in ce cred, spun ca in arhitectura. Arihitectura este mama artelor. Imi place sa cred ca arhitectura conecteaza prezentul cu trecutul si tangibilul cu intangibilul” – Richard Meier.

Noi, romanii, suntem inventivi. De cele mai multe ori suntem convinsi ca putem fi in acelasi timp si tamplari si ingineri, dar si bucatari iscusiti ori arhitecti de seama.

Daca la categoria „bucatarie” ai putea spune ca „merge si asa”, la partea de proiectare a propriei tale case, sau chiar si a unei simple anexe a unei case deja existente, avem nevoie de un arhitect.

Sa realizezi un proiect de casa pare initial un lucru usor. Poate pentru ca majoritatea stim cum sa folosim un calculator pentru a ne facilita anumite activitati iar diversele programe informatice existente in prezent te fac sa crezi ca poti face singur un intreg proiect.

Realitatea este insa alta.

Si vorbesc in cunostinta de cauza pentru ca am pornit pe ideea aceasta in urma cu un an cand am cumparat un mic teren unde imi propusesem o casa de vacanta.

Gandeste ca un arhitect! Lasa insa un profesionist in domeniu sa-ti proiecteze casa !

Pentru ca lucrurile pareau ca se complica din ce in ce mai mult, am cerut cateva sfaturi.

Atunci am inteles ca trebuie sa alegi in cunostinta de cauza, ca trebuie sa te informezi, sa primesti sfaturi dar la final sa te lasi pe mana unui arhitect profesionist.

 

„Dialogul dintre client si arhitect este in conversatie cat se poate de intima, intrucat atunci cand vorbesti despre construirea unei case, vorbesti despre vise”- Robert Stern

Sunt multi pasi  pe care trebuie sa-i parcurgi iar vizita intr-un birou de arhitectura te poate edifica in multe aspecte legate de constructia casei, de viitoarele aprobari pe care trebuie sa le ai dar si de pasii care urmeaza sa-i parcurgi.

Daca intial am crezut ca arhitectul este cel care-mi deseneaza cumva pe hartie  „casa visurilor”, ulterior am aflat ca munca sa este mult mai complexa.

Ce pasi am facut noi impreuna cu arhitectul in realizarea casei noastre!?

Primul si cel mai important pas a fost realizarea unui studiu geotehnic.

In conformitate cu Legea nr 50 din 29 iulie 1991, fiecare noua constructie sau extindere, ori chiar si simpla consolidare a unei cladiri are nevoie de un studiu geotehnic pentru a obtine Autorizatia de Constructie.

Tot acest proces a durat extrem de mult pentru ca initial nu gaseam persoana care sa se ocupe de acest proces. Simteam ca este o pierdere de timp si de bani.

Totul dura prea mult si parea ca ne-am impotmolit de la prima autorizatie.

Foraje geotehnice si prelevarea de  probe de sol le consideram inutile.Cu toate acestea  erau indispensabile in proiectul viitoarei noastre case.

Am inteles abia dupa un timp cat de importante sunt toate aceste etape in contruirea unei case.

Sfat!

Cand te decizi sa te apuci de realizarea unui astfel de proiect, alege un partener cu experienta in domeniu.

AIA Proiect, prin portofoliul complex de servicii pe care-l detine, te ajuta nu doar sa realizezi planurile viitoarei tale case, ci se ocupa si de serviciile conexe de care ai nevoie pentru a obtine la final casa pe care ti-ai dorit-o in cele mai mici amanunte.

Nu te poti apuca de constructia in sine fara sa ai anumite autorizatii si avize.

AIA Proiect are o echipa completa de profesionisti in domeniu, astfel incat nu trebuie sa cauti persoane diferite, in locuri diferite pentru o serie intreaga de autorizatii si avize.

Toate avizele si actele noastre s-au prelungit mult peste ceea ce ne-am propus noi la momentul respectiv.

Acum pot spune ca am experienta contruirii unei case si n-as mai face aceleasi greseli.

As apela de la bun inceput la o firma cu experienta.

Daca as avea posibilitatea atragerii unor Fonduri Europene mi-as indrepta atentia spre gradinita din sat, uitata parca de timp si de forta financiara a unui investitor.

Este adevarat, o gradinita nu aduce un profit nimanui. Cine sa investeasca in modernizarea ei?!

Doar ca viitoarele generatii sunt cele care trebuie sa creasca si sa-si construiasca un viitor intr-un loc curat si frumos.

Cum vad eu noua gradinita prin ochii unui arhitect AIA Proiect?

In primul rand as renunta la toate acele tonuri cenusii care sunt prezente si as alege nuante calde, vesele, inclusiv la fatada exterioara.

Lumina naturala este esentiala intr-o astfel de unitate de invatamant  si de aceea m-as sfatui cu un profesionist de la AIA Proiect cum as putea sa aduc mai mult soare in camera de joaca a celor mici fara a afecta structura cladirii.

Pentru ca incalzirea in gradinita se face cu ajutorul unei sobe vechi si majoritatea copiilor  sunt  raciti  iarna, as opta pentru un sistem de incalzire performat, dar si pentru izolarea cladirii.

Pentru ca nu este suficient sa renovezi o gradinita si trebuie sa te gandesti si la costurile ulterioare ale utilitatilor, as alege varianta panourilor fotovoltaice pentru ca astfel as putea sa confer energia necesara unui sistem de incalzire prin pardoseala. Acesta il consider cel mai util pentru micile picioruse care sunt intr-o continua miscare.

Aici chiar nu as merge pe  economie. Preferabile sunt panourile fotovoltaice  monocristaline, alcatuite din siliciu, pentru ca ele confera o mai buna conversie a energei solare. As putea obtine astfel un randament ridicat al energiei chiar si in zilele in care soarele este putin mai zgarcit.

Pentru ca intr-o gradinita veselia copiilor este cel mai adesea insotita de muzica si joaca, as alege montarea in camera principala, de joaca, a unui videoproiector, astfel incat cei mici sa poata sa-si vada personajele preferate  din desenele animate ca intr-o mica sala de cinema.

Si pentru ca imaginea sa fie cat mai clara as opta pentru draperii groase care sa acopere ferestrele in perioada vizionarii. Ele le gasesc la fel de utile si pentru perioada de somn a micutilor.

Pentru restul detaliilor tehnice, dar si de design m-as lasa cu siguranta pe mana unui arhitect AIA Proiect pentru ca „arhitectura este jocul bine invatat, corect si magnific al formelor asamblate in lumina” (Le Corbusier).

 

Articol scris pentru proba nr 5 SuperBlog 2018

 

 

 

 

 

More about Georgiana Albu

Din dorinta de-a pastra undeva gandurile bune sau mai putin ...am ajuns la aceasta etapa.Uneori scriu depre ce-mi place , dar uneori sunt critica si spun "verde-n fata"!

Comments

  1. Răspunde

    […] Gandeste ca un arhitect dar alege un profesionist! […]

Leave a Reply

Lasă un răspuns