„Dictionarul Dumont de Remedii Naturiste” de la Editura All-ajutorul meu pentru indexarea plantelor
Am fost pasionata de plante inca din copilarie.Medic fiind, am considerat ca natura este cea la care trebuie sa apelam complementar pentru a trece peste problemele de sanatate. Uneori natura nu este suficienta pentru o anumita problema de sanatate si atunci apelam la terapie medicamentoasa. Dar cu toate acestea sunt convinsa ca plantele medicinale si remediile naturiste sunt de un real ajutor in orice tip de afectiune…daca stii cum sa le intrebuintezi.
Remediile naturiste sunt in dictionarul acesta asemeni cuvintelor. Atunci cand nu cunosti sensul unui cuvant il cauti intr-un dictionar. Astfel, am simtit ca am nevoie de o carte care sa cuprinda majoritatea plantelor si remediilor .
Multe dintre cele prezentate in carte le am in casa pentru ca le folosesc.
Va prezint cateva dintre acestea !
Levantica sau Lavanda
- *este planta medicinala/aromatica cu efect relaxant pentru trup si suflet
- * tratateaza starea de agitatie sau insomnia daca se foloseste cu regularitate
- *uleiul de levantica se prepara foarte usor (asa cum ne descrie si cartea) prin macerarea plantei in ulei pentru cateva zile.Pontul meu este :pentru activarea principiilor active din planta, sticluta este lasata in lumina soarelui. Intotdeauna se folosesc recipiente din sticla!
- *pernute cu levantica (puse in dulap) sunt folosite si pentru combaterea in mod natural a moliilor
Rosmarin
*este o planta aromatica pe care o folosesc atat in preparatele cosmetice, cat si in cele din bucatarie;de aceea am in permanenta un ghiceci cu rosmarin proaspat.
*antioxidant, cu o cantitate importanta de fier, combate anemia si starile de oboseala, imbunatateste digestia, calmeaza colicile abdominale, balonarea , anorexia.
*tinctura de rosmarin se prepara simplu: intr-o sticluta se adauga crengute de rosmarin peste care se toarna alcool de cereale. Se lasa la macerat 15 zile.
Ghimbirul
*folosit in medicina Ayurvedica pentru combaterea indigestiei, a migrenelor, cu un parfum de lamaie si un gust usor intepator, este prezent intotdeauna in frigiderul meu pentru cele 100 de beneficii pe care le poseda ( de aceea se si numeste „planta minune”)
*bogat in minerale :magneziu, vitamina B si C, gingerol -inlatura starile de oboseala, avand si un rol benefic antiinflamator si antiseptic
*ceaiul din ghimbir se realizeaza simplu: 2-3 feliute din aceasta radacina la o cana de 250ml de apa clocotita;se lasa la infuzat 10minute.
Sunt doar 3 dintre remediile prezentate (pe scut) in aceasta carte .
Va recomand cu drag aceasta carte, extraordinar de frumos prezentata, cu imagini sugestive care pe mine m-a cucerit!
Interesant, mi-ar placea sa am si eu cartea, sunt trei remedii care nu pot sa lipseasca din casa!
Am o carte foarte veche despre toate plantele, dar de cand cu internetul asta, s-a cam asezat praful pe ea. Mama a fost asistenta medicala si pastreaza foarte multe carti vechi, desi , din punctul meu de vedere nu mai sunt de actualitate unele dintre ele. Pana si celebrele „agende medicale ” pe fiecare an le mai pastreaza. :)) A se intelege ca acum are 79 de ani, deci …. e depasita . Eu, de multe ori vreau sa le arunc darnu ma lasa. „Ce ai tu cu cartile mele, cu ce te deranjeaza? ”
– Ocupa spatiu, ii spun … :))
Am si eu cateva carti de genul acesta ramase de la bunica mea. Sunt cam vechi ce-i drept 🙂
Dar folositoare oricand!
este super interesanta cartea, mi-ar placea tare mult sa o am la indemana!
Interesant !
Am ceva similar, dar cu plante de interior. Cartea mi-a daruit-o soacra mea 🙂 )))
Spor la citit si la invatat remedii!
Multumesc!Majoritatea imi sunt cunoscute, dar acest dictionar le are cumva indexate si acest aspect mi-a placut cel mai mult!
uite, partea cu ghimbirul era interesanta, ca am si eu cateva bucatele prin debara. cred ca o sa incerc sa fac ceai din el
Ceaiul de ghimbir este indicat mai ales dupa o masa bogata pentru ca ajuta digestia.
Si eu am diferite cartii cu plante, despre medicina dar aceasta imi lipseste…
Si mie imi place sa citesc despre medicina alternativa, dar nu prea pun in practica. De exemplu , in acest caz, nu suport mirosul de lavand, imi da dureri de cap si ar trebui sa fie exact invers. Rozmarinul la fel, ghimbirul nu mi se pare ca aduce a lamaie si am incercat sa il beau pt ca se presupune ca ajuta la slabit, dar nu mi-a placut gustul.
Lavanda se foloseste in cantitate foarte mica, iar ghimbirul are doar o nuanta citrata, nu are cum sa semene cu lamaia la gust (doar parfumul seamana cu lamaia).Sunt gusturi diferite! Eu le-am ales pe cele pe care le folosesc zi de zi . Insa in carte sunt multe alimente tip remediu!
Nu strica niciodata o astfel de carte in biblioteca. In plus, reprezinta un cadou minunat pentru persoanele pasionate de gatit, condimente, chiar si gradinarit.
Da, asa este!
Trebuie sa am acest dictionar! Este foarte practic si foarte util, mereu.
La fel am zis si eu cand am vazut cartea la editura All!
Foarte utila cartea. Mi-ar placea sa o am . Si eu am ghimbir in permanenta, dar cica nu e bine sa-l tii in frigider.
Se poate tine, dar impachetat in hartie.
Chiar este un fel de gol in zona cartilor despre remedii naturiste. Eu am in biblioteca o carte veche depsre plantele de leac, dar uite ca e vremea sa se publice mai des asemenea lucruri.
La mine este un raft intreg, dar mereu mai gasesc cate ceva de adaugat!
Cred ca este tare folositoare aceasta carte si sa stii la ce planta sa-mi administrez in functie de problema pe care o am