Lectura inseamna mai mult decat a citi, a cumpara sau a inchiria carti

„Cartile sunt memoriile sufletelor framantate”

Valeria Mohok

Fara indoiala, cu totii am citit multe carti la viata noastra. Atat in scoala, cat si dupa scoala, lecturi obligatorii, recomandate, ori gasite din intamplare ne-au umplut timpul liber sau ne-au insotit noptile albe de studiu.

Insa ne-am intrebat vreodata ce trebuie sa facem dupa ce punem cartea inapoi pe raft sau o inapoiem?

  • Chiar daca lectura ramane o activitate obligatorie, in orice etapa a vietii (alaturi de studiu), cunoasterea este inutila daca nu invatam sa aplicam ce citim (si ce ni se potriveste) la nivelul propriilor noastre actiuni.
  • Informarea noastra pe o anumita tema (oricare ar fi ea) reprezinta doar primul pas, in sirul de eforturi si sarcini pe care trebuie sa le urmarim.
  • Urmatorul pas, in mod absolut necesar, este de a implementa toata aceasta noua informatie. Doar astfel putem sa aducem schimbari pozitive in viata noastra.

 

Pana la urma, cunoasterea nu este in sine putere. A fi informat nu este totul. De fapt, a putea aplica cunostiintele pe care le acumulam este ceea ce ar trebui sa cautam.

 

 

Asadar, inainte de a cumpara sau a alege o alta carte pe care sa o citim, cum ar fi sa ne cumparam un caiet sau o agenda mare, in care sa luam notite?

Sa ne facem anumite planuri, sa vedem cum putem sa ne imbunatatim viata prin ceea ce citim, ori in ce mod lecturile ne pot pregati calea pe care sa umblam mai tarziu. Poate sa para ceva solicitant, la inceput – poate parea chiar ceva ce sa ne descurajeze. Este insa extrem de util! Este ceva ce scoala nu te invata – cum sa iti schimbi viata, sa iti imbunatesti anumite parti din tine; nu doar sa memorezi, sa dobandesti o cultura generala sau sa ai subiecte de discutie cu prietenii sau familie (in urma unor lecturi interesante). Cartile sunt un mijloc, o modalitate de ajunge ceva; ele nu sunt neaparat o destinatie in sine.

 

Totusi, respectul si atentia pe care ar trebui sa le-o acordam ar trebui sa creasca; sa devenim mai selectivi cu ce citim, mai atenti la evolutia noastra, mai responsabili si mai constienti de ceea ce facem si cum ne indreptam inspre obiectivele produse.

Pentru o alta perspectiva asupra acestor lucruri, merita sa arunci o privire si peste cartile din libraria online www.goldbooks.ro.

Ce fel de carti alegi?

 

Tu cum crezi ca iti pot schimba cartile viata sau pot fi mai mult decat cuvinte, poveste ori lucruri ce reusesc sa umple paginile albe? Cum folosesti lecturile? Continuam discutia in spatiul de mai jos, in sectiunea de comentarii!

Guest post

More about Georgiana Albu

Din dorinta de-a pastra undeva gandurile bune sau mai putin ...am ajuns la aceasta etapa.Uneori scriu depre ce-mi place , dar uneori sunt critica si spun "verde-n fata"!

Comments

  1. Răspunde

    Mi-a placut foarte mult si cred ca este bine sa investim in carti, luna trecut am citit 4 carti, acum doar una, deci ador subiectu.

  2. Răspunde

    am inceput sa citesc carti la varsta foarte frageda si imi placea sa ma transpun intre foile fiecarei carti,asa evadam din lume mea si traiam alte vieti dupa cum voia sufletul meu!

  3. Răspunde

    Poti sa inveti foarte multe din carti, daca inveti sa le descifrezi.

  4. Răspunde

    Am invatat ca daruind carti, primesc zambete. De aceea o fac foarte des. Și http://www.goldbooks.ro e locul preferat de unde adun eu bucurie!

  5. Răspunde

    Eu prefer lecturile fantasy si genul young/new-adult. In principal fictiunea pentru ca imi place sa descopar lumi pe care eu una nu mi le-as fi imaginat, eroi care au schimbat istoria… Cred ca lectura poate avea o influenta foarte mare asupra psihicului. O carte poate sa te scoata din depresie, sa-ti dea palma de care ai nevoie pentru a te trezi la realitate sau din contra, te poate face sa-ti pierzi mintile si sa-ti doresti lucruri cumva imposibile, deci important este sa stii ce sa citesti si sa chibzuiesti bine ceea ce ai citit! Fiecare om interpreteaza in felul lui invataturile oferite!

  6. Răspunde

    Toti trebuie sa citim, asa ne dezvoltam.

  7. Răspunde

    Mie îmi place mult să citesc și nu trece o zi fără câteva pagini citite. Mă ajută să mă relaxez, aflu multe lucruri noi și îmi dezvolt vocabularul, îmi dau seamă că de când citesc, mă exprim mai ușor și scriu mult mai rapid articolele.

  8. Răspunde

    Eu citesc aproape zilnic, nu stiu daca imi place neaparat un gen anume, depinde si de starea pe care o am…

  9. Răspunde

    Cartile au fost cele mai bune prietene ale mele dintotdeauna si mi-au fost alaturi in momentele grele. De obicei aleg cartile in functie de stare si imi plac cele de dragoste, povesti de viata, horror si dezvoltare personala.

  10. Răspunde

    Recunosc ca nu prea am mult timp alocat cititului, de aceea atunci cand citesc, aleg carti de dezvoltare personala sau care au subiecte ce imi folosesc la munca sau in viata de zi cu zi. Cartea „Secretul” mi-a schimbat perspectiva asupra vietii si de un an, de cand am citit o, sunt mult mai optimista.

  11. Răspunde

    Eu sunt cam lenesa din acest punct de vedere dar am de gand sa remediez problema si sa acord mai mult timp pt citit.

  12. Răspunde

    pentru mine, cartile sunt modul de a ma transpune in alta lume si de a-mi imbogati imaginatia!

  13. Răspunde

    Sincer iti spun, in ultima perioada nu prea am mai citit, nu ca nu vreau nu prea am timp.

  14. Răspunde

    Pai degeaba stai cu cartea in mana, crezi ca citesti dar esti cu gandul in alta parte. Si degeaba citesti daca nu intelegi ce citesti 😉

  15. Răspunde

    In ultimul an am citit carti de dezvoltare personala si m-au ajutat enorm pe mine ca om. Cred ca orice carte schimba ceva in tine si iti ofera o lectie. Doar in timp putem sa constientizam puterea lor asupra noastra.

  16. Răspunde

    Este foarte bine sa citim si in momentul in care acest aspect o facem de placere, cu siguranta se schimba mult datele problemei

  17. Răspunde

    Mie mi se pare cea mai buna investiție, cea facuta in carti. Cartile ne ajuta sa invatam, sa ne dezvoltam.

  18. Răspunde

    Chiar exista persoane care nu invata nimic din lecturi? Mi se pare imposibil, cat ai fi de inghesuit cred ca iti pui totusi niste intrebari si te schimbi.

  19. Răspunde

    Citeam carti inca de prin clasa a 5 cand aveam lecturi suplimentare , Cu timpul mi-a placut sa citesc din ce in ce mai mult si acum am o biblioteca destul de mare

Leave a Reply

Lasă un răspuns