Paine calda si pufoasa de Baneasa este-aleasa!

Ce poate fi mai bun decât o paine,
In care pui sperante si placeri,
Ravasitoare… clipele de maine
Si-aroma dulce-a gandului de ieri.

Constantin Trita

Paine calda si pufoasa de Baneasa este-aleasa!

De cate ori in casa miroase a paine calda ne transpunem in odaia copilariei de la bunici. Nici nu asteptam sa se racoreasca putin  painea, pentru ca furam pe ascuns un colt mare pe care intindeam in fuga untul proaspat facut de bunica.

Acum, la multi ani distanta, ori de cate ori miroase in casa a paine calda, intindem mana instictual spre unt.

Lucruri simple, banale, care ne transpun in cea mai fericita perioada a vetii de la tara.

In ultima perioada am cautat alternative pentru a prepara o paine rapida, gustoasa, cu o faina de calitate, dar mai ales o reteta de paine care sa nu necesite un timp indelungat de preparare.

Sunt multe retete complicate care te fac sa renunti doar la citirea listei cu ingrediente. Si atunci te intrebi:”dar oare bunica cum facea painea doar cu faina si apa?!”.

Astazi vin sa va impartasesc cea mai simpla reteta de paine. O paine pe care trebuie s-o incercati alaturi de cozonacul preferat pentru masa de Craciun.

Ingrediente:

♥ faina 000 -1kg

♥ sare -7gr

♥ apa calduta – 700ml

♥ drojdie proaspata – 5gr

♥ mix de seminte: 2-3 linguri (optional)

♥ ulei -1 lingura

De calitatea produselor folosite depinde rezultatul final. De aceea, faina si drojdia au un rol esential pentru ca painea sa creasca frumos.

Intr-un vas incapator se pune faina si sarea (si mixul de seminte daca le folositi ca si mine).

Eu am folosit Faina Baneasa 000 pentru ca aceasta este de calitate superioara si nu m-a dezamagit niciodata.

Daca folositi un alt tip de faina, este posibil sa ajustati cantitatea de apa sau de faina. Tipul de faina folosit da consistenta finala a aluatului.

In mijlocul vasului am adaugat drojdia si apa calduta. Am amestecat totul cu o spatula si am acoperit pentru jumatate de ora cu un stergar.

Dupa aceasta perioada, am transferat totul intr-un vas uns cu ulei si am continuat procesul de framantare pentru cateva minute. In acest fel se creeaza „reteaua” de gluten.

Am lasat totul la crescut pentru cateva ore.

Paine calda si pufoasa de Baneasa este-aleasa!

Timpul de coacere este si el important in acest proces. Painea pufoasa, cu coaja crocanta, este cea care se coace intr-un vas acoperit timp de jumatate de ora, pentru ca mai apoi sa se indeparteze capacul si sa mai ramana in cuptor pentru inca 15 minute, la o temperatura de 200 de grade, fara ventilatie.

Gustul Baneasa este nelipsit si in cozonacii pregatiti cu drag de Craciun.

Acum, in Postul Craciunului, va invit la o felie de paine calda, o reteta Baneasa pregatita cu suflet!

„Miroase-a paine calda si pufoasa,
A suflet de femeie-ndragostit,
Care în urm-atatea doruri lasa
Si-arome blande-n trupul ei sfintit.”

 

Constantin Trita

Articol  daruit voua, pentru proba nr. 21 SuperBlog 2022

More about Georgiana Albu

Din dorinta de-a pastra undeva gandurile bune sau mai putin ...am ajuns la aceasta etapa.Uneori scriu depre ce-mi place , dar uneori sunt critica si spun "verde-n fata"!

Comments

  1. Răspunde

    Si noi suntem fani faina aceasta, dar ce bine arata painea!

  2. Răspunde

    Ce painica minunata ai pregatit! Si noi folosim faina Baneasa, e foarte buna!

  3. Răspunde

    […] Paine calda si pufoasa de Baneasa este-aleasa! […]

  4. Răspunde

    Mi-ai făcut poftă de pâine de casă. Arată nemaipomenit!
    Recunosc, nu am mai făcut de ceva timp, dar cred că mă apuc de frământat.
    Succes!

  5. Răspunde

    Chiar imi e dor sa fac paine in casa.

  6. Răspunde

    Si mie imi place painea de casa. Eu fac cornuri cel mai des si cred ca o faina buna chiar face diferenta

  7. Răspunde

    Cât de frumoasa a crescut, cu făina Băneasa totul iese delicios.

Leave a Reply

Lasă un răspuns