Daca vorbim despre „mica publicitate” astazi ne referim la vanzari, oferte de munca, prestari servicii si chiar intalniri matrimoniale.
Poate ca in prezent ziarul fizic nu mai prezinta acelasi interes ca in urma cu 20 de ani, dar cu siguranta anunturile au ramas la fel, dovada fiind prezenta lor atat de numeroasa.
Este mai usor si mai facil, la doar un click-distanta sa gasesti casa sau terenul pe care-l cautai, sau sa faci rost rapid de un instalator atunci cand nici vecina cea mai curioasa din bloc nu ti-a putut da vreo informatie palpabila.
Cu si despre mica publicitate pe la 1890
Daca mi-as pune astazi intrebarea: „Cum ar fi daca n-ar fi mica publicitate?!” as face o pauza lunga si n-as avea un raspuns concret.
Cel mai probabil ma gandesc ca ar fi ca pe vremea lui Creanga, cand Nica pleca sa vanda pupaza la iarmaroc.
Era si aceea o forma de mica publicitate doar ca redusa la troc, in care fiecare isi vindea (sau schimba) ce avea pe acasa.
Aparitia primului ziar in 1605 (conform Wikipedia) nu a adus imediat si aparitia anunturilor de mica publicitate.
Nu oricine intelegea sau stia sa citeasca si mult timp in ziare erau publicate doar stirile de o anumita importanta.
Era ceva diferit, cum imi povestea bunicul in istorioarele sale pline de haz, cand fiecare intelegea (sau nu) despre ce vindea ‘tanti Floarea sau ce avea sa cumpere Nea’ Niculai.
Dar responsabila de raspandirea acestor informatii prin sat era Marita – o femeie prea curioasa care uneori mai incurca linistea satului.
Si daca tot am ajuns la povestea aceasta trebuie sa v-o spun si voua pentru ca a fost o istorioara tare amuzanta.
Mica publicitate, parastas sau tuica scoate adevarul „gol-golut”
-In satul nostru (asa-si incepea mereu bunicul povestirile) erau oameni care-si vedeau de treburile lor si oameni care-si vedeau de treburile celorlalti. Adica, era o femeie, mai tot timpul la poarta sau la cate o vecina, interesata de tot ceea ce misca in sat.
-Era un fel de mica publicitate intr-un mod ambulant, zic eu chicotind.
-Da, era „ziarul local al satului”. Stia cine a venit la cine, cine vinde ce si cui, dar mai ales stia cine sarea gardul noaptea si la cine. Cum reusea ea sa vada noaptea la 6 case distanta de ea a ramas inca un mister.
-Pacat ca pe vremea aceea nu exista Cancan, zic eu, razand infundat.
-Intr-o zi, la un parastas, Marita (asa-i ziceau toti prin sat) dupa cateva pahare de tuica, a uitat cu desavarsire si locatia in care se afla si faptul ca unele lucruri ar fi fost mai bine sa le pastreze pentru sine. A inceput sa spuna intreaga lista de „anunturi”. Cu siguranta nimeni n-ar fi avut decat cuvinte de lauda daca s-ar fi oprit la faptul ca Maria avea de vanzare oua si le dadea si sub forma de troc pentru niste tuica buna sau ca Nea’Niculai, zis Surdu, isi cumparase un cal si ajuta la arat daca-i dadeai „o dubla de grau” la recoltare.
Nu…ea si-a amintit brusc ca Vasile gasise sub perna sa niste bretele albastre cand s-a intors de la pescuit. Si poate nimeni n-ar fi facut nici o legatura cu acele bretele daca Veta n-ar fi spus cu cateva minute mai devreme ca in timpul furtunii de saptamana trecuta, din ograda sa, vantul ii luse de pe sarma una-alta si chiar si niste bretele pe care tare mult le iubea raposatul ei cu care voia sa-l ingroape acuma.
- -Si?
- -Si…Nicu, zis Cioara, a sarit cat colo spunand ca ar fi fost mai bine sa fi zis mai devreme, ca „acum avea si ‘omu bretele pe lumea cealalta”.
Daca tuica scoate adevarul „gol-golut” in anumite momente n-as sti exact sa va spun. Insa, la acel parastas toata lumea primise concret toate informatiile de la Marita – ziarul local al satului.
La 100 de ani distanta Mica Publicitate se numeste Anunțul Telefonic
100 de ani mai tarziu, in martie 1990, la Bucuresti apare primul ziar de mica si mare publicitate: Anunțul Telefonic.
Astazi, dupa 29 de ani, cautam la un click-distanta, in acelasi ziar, o casa, o masina, un instalator, haine, accesorii sau chiar o mica aventura la „Matrimoniale”, gandindu-ne la ce-ar fi spus acum Marita.
Nu stiu daca ar fi fost de acord cu ce a spus Thomas Jefferson ca ”Anunţurile publicitare sunt partea cea mai sinceră dintr-un ziar”, dar ea cu siguranta ar fi citit totul pentru a fi „la curent” cu toate noutatile.
- Articol scris pentru proba 3 a competiției Spring Superblog 2019.
Comments
Mihaela
14 martie 2019Imi amintesc ca in adolescenta imi placea sa citesc anunturile de la Matrimoniale si cred ca am si publicat unul intr-o revista pentru adolescenti. Acum insa anunturile te ajuta sa vinzi si sa cumperi ce nici cu gandul nu gandesti.
Georgiana Sabina
14 martie 2019Foarte tare ideea si tare norocosi suntem ca lucrurile nu mai stau ca pe vremuri.
Proba 3. Cum ar arăta lumea de azi fără anunțuri de mică publicitate?
14 martie 2019[…] Cu si despre mica publicitate […]
Marius
14 martie 2019Imi place foarte mult cum ai documentat articolul
Georgiana Albu
21 martie 2019Multumesc Marius! Juriul de la SuperBlog nu l-a considerat nici creativ si nici bine documentat din pacate.
Lucia Mihaela Curea
14 martie 2019Micile anunturi publicitare ne ajuta sa vindem sau sa gasim ceea ce avem nevoie.
Cristina Barbieru
14 martie 2019Totul a evoluat acum, e mai usor sa citim acum tot felul de anunturi.
Corina Podocea
14 martie 2019Lumea ar fi mai tristă și mai săracă fără publicitate!
Catalina Coman
15 martie 2019Deci tuica, a? :)))Foarte inspirat articolul tau.
Rokolla
15 martie 2019Nu stiu ce m-as fi facut fara site-urile de anunturi. De cand le-am descoperit, mi-am dat seama ca sunt foarte utile si ma pot scuti de unele produse cu care nu prea am ce face